Bygga bilbanor

Jag skrev ju tidigare ett inlägg om ett av mina intressen, nämligen att sätta ihop tågbanor och designa modellandskap till dessa. Jag började fundera lite på var mitt intresse för modelljärnvägarna startade och kom fram till att mycket av det förmodligen kommer från den tid jag lekte med bilbanor som yngre.

Barndomens bilbana

När jag var lite så fick jag en dag ett helt set med bilar och bilbanor av min far. Eftersom vi bodde i ett ganska stort hus fick jag en helt eget litet rum i källaren där jag kunde ha bilbanan. Att bygga banan på olika sätt, och sedan tävla med de små miniatyrbilarna blev en rolig hobby. Leken blev även ett sätt för mig och min far att spendera tid tillsammans på. Jag tror att min far köpte bilbanan lika mycket för sin egen skull som för min. Att hans son gillade att leka med bilbanan gav ju honom en ursäkt att leka med den också.

Det är barndomens glada minnen om bilbanan som gjort att jag för en månad sedan köpte en stor bilbana på Blocket. Planen är att att sätta upp banan så småningom, bredvid min modelljärnväg. Jag tror att det dels så klart som man var en pojke som var ytterst intresserad av bilar och motorsport som gjorde att det var så roligt att själv styra dessa små bilar. På helgerna fick jag även bjuda in kompisar med vilka jag anordnade små racingturneringar. Den andra orsaken till att jag minns min bilbana med värme i hjärtat är så klart den delade glädjen och gemenskapen jag kände tillsammans med min far. Både när vi byggde banorna i oändligt nya variationer, men även när vi tävlade mot varandra.

Vad bilbanan kan ge barn idag

Något som bekymrar mig en hel del är när jag ser barn av idag nästan beroende av sina telefoner och ipads. Barn och ungdomar kan spendera hela kvällar med näsan i sin mobiltelefon eller framför datorn. Självklart är fysisk aktivitet såsom idrott och rörliga sporter viktiga. Jag tror dock även att aktiviteter som att bygga bilbanor eller modelljärnvägar kan vara något som kan få barnen att må bättre, men även stimulera och utveckla deras tänkande. Att sätta ihop en större bilbana och själv designa dess läggning kan vara både utmanande och roligt. Att få banan att passa ihop och att designa kurvor med mera med en lutning som gör att själva racingloppet sedan blir snabbt, men också genomförbart kräver en hel del hjärnverksamhet. En hjärnverksamhet som stimulerar det logiska och rumsliga tänkandet. Att aktivera hjärnan redan i tidiga år är jag alldeles övertygad om att barnet kommer ha nytta av även längre fram i livet.

Börja smått

Självklart förespråkar jag inte att man som förälder ska gå ut och inhandla en stor och dyr bilbana det första man gör. Istället får man börja smått, och se om ens son eller dotter har intresset till att börja med. Om bygga bilbana inte är något för just ert barn så finns det säkerligen en mängd aktiviteter man kan göra istället

Istället är mitt förslag att man i tidig ålder introducerar barnet för en enklare bilbana, därefter kan man låta intresset växa sig större. Här finns ett test av bilbanor som är lite enklare och som kan vara lämpliga för de lite yngre barnen. Om barnet gillar att leka med sin bilbana kan man i lite högre ålder introducera lite mer mångsidiga banor där barnet själv kan få designa banans sträckning. Både roligt och perfekt järngymnastik. Jag vill för övrigt verkligen framhålla betydelsen av att både jobba med hjärnan och kroppen. Att sitta framför datorn kan så klart utgöra en typ av stimulans, men man ska inte underskatta betydelsen av att träna upp även motorik genom att jobba med händerna.