Hur får man barnen att vilja leka mer utomhus?

Jag är en varm förespråkare av att låta barnen vara utomhus så mycket som bara möjligt. När man är utomhus rör man som regel på sig. Fysisk aktivitet är en nödvändighet för at hålla kroppen frisk när man blir äldre. Det bästa sättet att hålla sig frisk genom livet är att cementera goda vanor redan när man är ett barn. För att barnen ska kunna prestera bra i skolan behöver de även den fysiska aktiviteten och den friska utomhusluften. Källa: Skolverket. Genom att regelbundet aktivera kroppen så mår hjärnan bättre. En risk kropp ger ett fokuserat och mottagligt sinne som är redo att lära.

Som förälder och vuxen behöver man engagera sig i sina barn. Om man själv inte är entusiastisk över det faktum hur härligt det är att vistas eller leka ute så finns stor risk att man inte kan sälja in denna ide till barnen på ett bra sätt. När man väl fått barnen att börja leka utomhus så är jag övertygad om att de kommer fortsätta göra det.

Roliga aktiviteter

Att bara utomhus är härligt och något de flesta barn tycker om bara de får chansen. Problemet är ofta att barnen hamnar i dåliga vanor där man fastnar inomhus framför dator, tv eller surfplatta. På detta sätt är det förälderns viktiga uppgift att få barnen att bryta de dåliga mönstren och upptäcka fördelarna med att vara ute och röra på sig. För att barnen ska komma ut till att börja med kan det behövas något attraktivt att jobba med som väcker lust och lekglädje. Nedan följer några få tips. Självklart finns det hundra andra saker man kan hitta på, bara man har lite fantasi.

Vattenaktiviteter

De allra flesta barnen älskar att leka i och med vatten. Om man har nära till kusten eller till en sjö kan man åka på små utflykter och bada. Dessa små utflykter kan man kombinera med andra aktiviteter för att få barnen att upptäcka natur och utomhusmiljö. Varför inte kombinera strandresan med en trip till skogen.

Har man inte något vattendrag i närheten så får man göra det bästa av situationen. Om man har trädgård kan man köpa en enklare plastpool där barnen kan bada och ha roligt. En så enkel sak som att köpa vattenpistoler kan även vara något som lockar till massa utomhusbus.

Miljöombyten

Barnen kanske inte vill gå ut och leka för att de tappat lusten att utforska närområdet. Kanske har de fått för sig att de redan sett allt som finns att se kring hemmet. För att väcka upptäckarglädjen på nytt kan det vara nödvändigt att få lite miljöombyte för att få en nystart. Genom att ta barnen på små dagstripper kan man väcka lusten att vara utomhus att upptäcka igen. Har man bil blir det givetvis lättare att ta sig ut i naturen, särskilt om man bor i stan och behöver åka en bit. Att man inte har bil får dock aldrig bli en ursäkt för att inte åka på aktiviteter med barnen. På de allra flesta ställena finns det kollektivtrafik man kan utnyttja. Man behöver självklart inte heller ha så höga ambitioner, det kan räcka att ta sig till en annan del av staden för att ta en promenad. Eller varför inte utforska parker eller närbelägna grönområden.

När man har gjort några utflykter sitter förhoppningsvis lusten kvar att upptäcka även när man kommit hem. Som förälder kan du självklart vara med på små promenader där hemma för att visa barnen att det finns saker att utforska.

Ordna små tävlingar

För att väcka barnens lust att vara ute och röra på sig kan man med fördel anordna små tävlingar. Att tävla kan sporra barn såväl som vuxna. Varför inte anordna små sprintlopp, cykellopp, höjdhopp, längdhopp och så vidare. Om det ska tävlas så är det ju så klart en fördel om det finns lekkamrater eller syskon i närheten. Även vi vuxna kan ju vara med i de små tävlingarna. Kom ihåg att aktiviteterna ska göras med glimten i ögat och med glädjen i fokus. Kanske får du som vuxen se till att inte vinna så ofta för att hålla stämningen på topp.

För att motivera barnen ytterligare kan man ha små priser. Det kan vara enkla saker som en godisbit eller en hemmagjord medalj. Låt även barnen får vara med och utforma tävlingarna, bara det kan nämligen leda till många timmars rolig utomhusaktivitet.